آموزش فن بیان در بازیگری
دو اصل اساسی برای بیان، تولید صدا و شکلدادن به آن میباشد. صدای خوب باید روان، دلنشین و بدون خش باشد. بیان خوب باید دارای ضربآهنگ مناسب بوده و راحت و بدون استرس ادا گردد. هنگام صحبت کردن، نبایست دم و بازدم، احساس شود و در نهایت اینکه، صدا باید راحت شنیده شود و باعث آزار شنونده نگردد.
شکلدهی به صدا یا صداسازی، از هماهنگی حرکات لب، زبان و دندانها حاصل میشود. اگر یکایک حروف، بهشکل سلیس و روان بیان شود، جملات نیز به روانی و رسایی ادا میگردد.
عناصر بیان
صدا، از نُه عنصر متمایز تشکیل شده است. کارگردان باید با درنظر گرفتن این عناصر نُهگانه، به صدای بازیگر خود گوش داده و از او بخواهد، به بهترین نحو از صدای خود استفاده کند. موارد زیر در تشخیص مشکلات بیان، به شما کمک خواهد کرد.
- اوج صدا (ارتفاع صدا، بالاترین شدت صدا)
- آهنگ کلام (بالا و پایین آوردن صدا)
- برد صدا (فاصله بین پایینترین حدّ صدا و اوج آن)
- تن صدا (کیفیّت صدا، شامل زنگ و طنین صدا)
- طرز بیان (تلفظ واضح حروف و کلمات)
- ضربآهنگ (جریان، سرعت و روانی کلام، شامل تأکیدگذاری، مکث، اوج و فرودها)
- لهجه (روش بیان لغات، روش خاصی که با آن لغات تلفظ میشود)
- حرارت و انرژی بیان (قدرت و تأثیر احساسات درونی بر روی بیان)
- رسایی (قدرت پرتاب و انتقال کلمات)
مشکلات مربوط به بیان
کارگردان، همواره بازیگری را انتخاب میکند که صدایی رسا، شفاف و مناسب داشته باشد در نتیجه فن بیان در بازیگری نقش بسیار مهمی دارد.
مشکلات اساسی در بیان بازیگر نمایش نوجوان، عموماً به چهار مورد زیر مربوط میشود:
1- رسایی صدا
اکثر بازیگران تازهکار نمیتوانند با صدای رسا صحبت کنند. آنها تصوّر میکنند فقط باید فریاد بزنند تا تماشاگر صدای آنها را بشنود. فریاد زدن، هم به حنجره بازیگر آسیب میرساند و هم مخاطب را اذّیت میکند. بازیگر باید زیر نظر یک مربی بیان مجرّب، یاد بگیرد که همزمان با تنفس طبیعی خود، گفتارهایش را بیان کند.
2- طرز بیان
اغلب بازیگران نمایش نوجوان، روی شیوهی بیان خود تمرکز نمیکنند. گاهی مخاطب اصلاً متوجّه گفتارهای بازیگر نمیشود. بازیگر با تمرین طرز بیان، میتواند بهشیوه بیان مناسب دست یابد.
3- برد صدا
بازیگران معمولاً به صدای خود گوش نمیدهند و آنرا تجزیه و تحلیل نمیکنند. مخاطب، صداهای کمعمق و ضعیف و یکنواخت را دوست ندارد و از آن خسته میشود. مخاطب کودک و نوجوان معمولاً به صدا و نحوهی بیان بازیگر دقّت میکند. بازیگران میتوانند به صدای هم گوش داده و مشکلات بیان یکدیگر را برطرف کنند. همچنین میتوانند صدای خود را ضبط کرده و آنرا گوش بدهند تا مشکلات بیان خود را تشخیص داده و جهت بهبود آن اقدام کنند.
4- لهجه
همانطور که محدودیتهای فیزیکی بازیگر، مانع از ایفای نقشهای متفاوت میشود، داشتن لهجهی خاص نیز مانع بازی در نقشهای مختلف و متنوّع میگردد. چنانچه بازیگران شما لهجهی خاصی دارند، روی بیان آنها کار کنید تا با تمرینات مناسب، لهجهی آنان کمرنگتر شود. بازیگر موفّق کسی است که فقط در مواقع لازم از لهجهی خاص خود استفاده کند.
نویسنده : مجید بدیع زاده
برچسب:مقاله